Άγιος Παλλάδιος (St Palladius) Ισαπόστολος Ιρλανδίας & Σκωτίας (6 Ιουλίου, +450)

http://irelandofmyheart.wordpress.com

http://greatbritainofmyheart.wordpress.com

GREAT BRITAIN OF MY HEART

IRELAND OF MY HEART

Άγιος Παλλάδιος (St Palladius)

Ισαπόστολος Ιρλανδίας & Σκωτίας (+450)

6 Ιουλίου

Ό Άγιος Παλλάδιος ήταν κελτικής καταγωγής και υπηρετούσε ως Διάκονος στη Ρώμη.

Ο Πάπας Κελεστίνος Α’ (422-432), εκτιμώντας τις ικανότητές του, τον προσέλαβε ως Αρχιδιάκονό του.

Ο αιρετικός Αγρικόλας, ένας από τούς κορυφαίους πελαγιανιστές, είχε αναστατώσει τότε με τα ψυχοφθόρα κηρύγματά του την Εκκλησία των Βρετανικών Νήσων.

Ο Άγιος Παλλάδιος έπεισε τον Πάπα να στείλει εκεί, το 429, τους Αγίους Επισκόπους Γερμανό της Ωξέρ και Λούπο της Τρουά, οι οποίοι κατόρθωσαν να εξαφανίσουν την αίρεση με τη συστηματική και επίμονη ιεραποστολή τους.

Το 431, δύο χρόνια μετά την άνοδο του Λόουνγκαιρ στο θρόνο του «υπέρτατου βασιλιά» της Ιρλανδίας -που λεγόταν τότε Σκώτια- ο πάπας έστειλε τον άγιο Παλλάδιο στην όμορφη νησιωτική αυτή χώρα της Β. Ευρώπης ως πρώτο Επίσκοπο της, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο και να θεμελιώσει την τοπική Εκκλησία.

Ο Άγιος αποβιβάσθηκε στο Λάινστερ με δώδεκα συνοδούς, που θα τον βοηθούσαν στο ιεραποστολικό του έργο. Δυστυχώς όμως, δεν μπόρεσε να μείνει εκεί για πολύ.

Στα τέλη του ίδιου χρόνου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νησί, διωγμένος από τον ηγεμόνα Ντάθι. Πρόλαβε ωστόσο, να βαπτίσει ευάριθμους Σκώτους (Ιρλανδούς) και να κατασκευάσει με τους συνεργάτες του τρεις ξύλινους ναούς.

Φεύγοντας, άφησε πίσω του τέσσερις από τούς δώδεκα συντρόφους του (Αυγουστίνο, Βενέδικτο, Σίλβεστρο και Σολίνο), τα χειρόγραφά του, καθώς και τεμάχια Αγίων Λειψάνων.

Τον Ευαγγελισμό της χώρας πραγματοποίησε αργότερα, κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, ο κατεξοχήν Απόστολος της Ιρλανδίας Άγιος Πατρίκιος (+ 461).

Ο Άγιος Παλλάδιος στράφηκε προς τις βόρειες επαρχίες της Βρετανίας, όπου ζούσαν πολλοί Σκώτοι (Ιρλανδοί) μετανάστες και η ημιάγρια φυλή των Πικτών. Στην περιοχή αυτή, τη γνωστή και σήμερα ως Σκωτία, κήρυξε την Ευαγγελική Αλήθεια για δεκαεννέα ολόκληρα χρόνια.

Και ήταν τέτοια η επιτυχία του, ώστε, μολονότι ο Χριστιανισμός είχε φτάσει εκεί από τον 2ο αι., η τοπική παράδοση θεωρεί ως Απόστολο και πρώτο Επίσκοπο Σκωτίας τον Άγιο Παλλάδιο.

Απεβίωσε ειρηνικά το 450 και η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιουλίου.

Πηγή:

περιοδ. Πάντα τα Έθνη

τεύχ. 87

2003

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s